El passat dijous 10 d’octubre representants de la Comissió de Nova Ubicació vàrem mantenir una reunió amb representants del Districte de l’Eixample i el Consorci d’Educació. Durant aquesta, el Sr. Jordi Martí, regidor de l’Eixample, ens va traslladar la decisió municipal d’emplaçar provisionalment la nostra escola al recinte de la Model a partir del proper curs 2020-21.

Ens van comunicar que la ubicació concreta serà a la cantonada del carrer Provença amb Entença, en un solar d’aproximadament 2.100 m2. L’accés es realitzarà des del carrer Provença, i tant l’edifici de l’escola, com el gimnàs, es corresponen amb els que havien estat fabricats per la ubicació de Marcos Redondo.

Per tal que el trasllat sigui possible, prèviament cal enderrocar les edificacions i elements de la presó afectats. El 9 d’octubre l’Ajuntament va treure a licitació el contracte per la redacció del projecte i execució de les obres d’enderroc, que preveuen estigui adjudicat al mes de febrer. Un cop aprovat el projecte i executades les obres d’enderroc, es construirà l’escola que, d’acord amb el calendari estimat, estaria finalitzada el 31 d’agost de 2020.

Està previst mantenir el mur de més de 4 metres d’alçada que configura el perímetre del recinte per tal que actuï de barrera acústica i de protecció enfront la contaminació del carrer Entença; el mur serà recobert amb vegetació per la seva banda interior.

En aquest enllaç podeu veure els plànols de la proposta. Pel curs 2020-21 està previst construir 3 de les 4 plantes que tindrà l’escola un cop estigui completada. 

Les representants de la Comissió vàrem recollir tota aquesta informació per estudiar-la i compartir-la amb la comunitat. En aquell mateix moment, però, vàrem manifestar la necessitat que aquesta ubicació provisional disposés d’espai suficient per tal que el projecte educatiu pugui desenvolupar-se adequadament fins la construcció de l’escola definitiva. D’acord amb els criteris del Departament d’Educació, cal un solar d’uns 3.000m², sensiblement més gran al que ens han proposat i similar al que disposen actualment altres escoles al districte (Escola Mallorca: 3.280m²; Escola Joan Miró: 3.290m²; Escola Encants: 3.020m²). Vàrem recordar també que el projecte d’ubicació provisional als jardins Marcos Redondo que aquest Ajuntament ha descartat destinava 2.700m² per la ubicació de l’escola i que és imprescindible, per tant, que el canvi d’ubicació provisional de l’escola en garanteixi les mateixes condicions.

Pel que fa a la resta d’aspectes de la proposta, a partir d’ara, l’AFI disposa d’un espai per proposar i treballar amb el Consorci d’Educació totes aquelles millores que considerem importants per la comunitat.

Per últim, en la reunió vam acordar que en els propers dies posarem data a tres reunions amb els representants del CEB per tractar les qüestions següents relatives a la situació actual de l’escola al carrer Viladomat: la solució pel gimnàs i finalització de les obres del pati de l’escola; l’estudi de camps electromagnètics i alta freqüència (amb presència dels tècnics de Biohabita) i el pla d’evacuació en cas d’emergència a la subestació (amb presència de Bombers). Us informem que la primera d’elles ha estat fixada pel proper 29 d’octubre. 

Sobre la ubicació definitiva se’n va parlar poc. Abans de la reunió havíem demanat que s’inclogués aquest tema a l’ordre del dia, ja que inicialment no hi era. Des de l’Ajuntament i el Districte ens van comunicar que no ens podien dir res de nou sobre la definitiva, tot i que sí que van admetre que eren conscients que era una qüestió important a resoldre de manera urgent.

Des de les representants de l’AFI vam demanar que es treballi perquè en març de 2020 tinguem una ubicació definitiva, ja que entenem que és necessari que per les Portes Obertes del curs 20-21 hi hagi claredat sobre aquesta qüestió.

Des del Districte i l’Ajuntament van recollir la demanda i ens van assegurar que hi estan treballant, però fins que no tinguin una proposta clara i viable, no volen posar res sobre la taula. Tampoc no  es van comprometre a poder complir amb el termini que els demanem (març 2020).

En paral·lel, des de la Comissió, hem seguit treballant en la recerca d’un assessorament jurídic que pugui orientar-nos tant en garantir que la propera ubicació provisional és adequada, com en aconseguir una ubicació definitiva tan aviat com sigui possible.