Us voleu fabricar una flama, grossa o petita, a casa per acompanyar el Drac de Foc a la pròxima cercavila? 

Aquí teniu unes quantes maneres de fer-na una de casolana:

L’ESTRUCTURA BASE

La podeu fer amb: 

  • Un globus gros
  • Tires de cartró enganxades amb cinta adhesiva donant-los la forma que vulgueu (espirals o cons per les punxes, per exemple)
  • Filferro lleuger
  • Un casc de bici vell
  • Un bol gros d’amanida cobert amb paper film
  • Tot el que trobeu per casa i creieu que pot tenir prou cos per aguantar l’estructura

Aquí teniu un exemple:

Per construir la flameta, només necessiteu la base, paper encolat per recobrir-la (paper maché o una aproximació) i el que trobeu interessant per donar un toc vostre a l’última capa.

D’ON PODEU TREURE ELS MATERIALS?

Si se us ha acabat el material específic per fer manualitats, vet aquí unes quantes idees reciclejadores:


Cartró: de les capses de cereals, galetes, brics de llet o d’altres aliments que consumiu a casa regularment i vagin empaquetats.

Paper: paper de diaris en tires, fulls en brut, paper pàgines grogues (funciona millor ja que és més fi). Qualsevol paper funciona, sempre que no tingui cola a l’interior (per exemple el paper de revistes que és més brillant no va massa bé) i que sigui prim (paper de ceba és molt bo també, paper de cuina…). 

A tenir en compte: Qualsevol full de paper té les fibres en un sentit, així que serà més fàcil fer tires tallant-lo sempre en una direcció (p.e. el paper de diari es trenca millor pel costat més llarg).

Cola

1. La podeu fer amb maizena + aigua (opció millor pels nens perquè no és tòxic). En un bol gros barregeu una dosi de maizena amb una dosi d’aigua freda (dosi = pot de iogurt, per exemple). Mescleu bé fins que quedi homogeni. 

Feu bullir més o menys 5 dosis d’aigua (a ull) i afegiu-la a la barreja, que torni a quedar homogeni. Deixeu-ho refredar. Amb l’aigua calenta es va espesseint i fent transparent. Deixeu-la refredar, es farà més espessa.

També es pot fer amb farina de blat, però si el resultat no us queda bé a la primera, proveu de deixar la barreja a foc lent perquè redueixi.

2. Cola per paper de parets

3. Cola vinílica diluïda (cola blanca)

L’estructura base la podeu fer amb cartrons. Podeu donar-li la forma que vulgueu.

Un cop tingueu aquesta estructura base muntada, només hi heu d’afegir les capes de paper encolat. Sovint cal fer diverses capes perquè sigui prou resistent.

Recordeu deixar-lo assecar bé entre capa i capa (si no és fàcil que s’estovi i s’abonyegui).

Amb el mateix paper encolat podeu fer-hi relleus, celles, flamaradetes adjuntes, orelles, el que se us acudeixi per donar-li personalitat!

No oblideu deixar-hi algun forat perquè l’infant s’hi pugui veure; des de la cara sencera, com en l’exemple de la foto, a les obertures dels ulls, el nas, la boca o tot plegat.

Quan el tingueu enllestit només quedarà el toc final de l’última capa.

IDEES PER ALS ACABATS

Us donem diverses alternatives per donar el toc final a la vostra creació:

Pintura

Un cop seca l’última capa, la podeu pintar dels colors que més us agradin. A vegades va bé fer una capa base de color blanc perquè els colors de després resaltin més.

Recordeu que si no teniu pintures, podeu fer servir els consells de l’escola per fer pintures casolanes amb ingredients que tingueu per casa (café, cúrcuma, curry…) 

Aquí teniu l’enllaç: 

Última capa de paper acolorit

Podeu fer tires de paper de colors: paper pinotxo, de xarol, pintat per vosaltres mateixos amb ceres o retoladors si voleu colors més vius, embolcalls daurats o platejats (de rajoles de xocolata, etc.). 

En acabat, només caldrà encolar-les i afegir una última capa amb aquest paper personalitzat.

Última capa de roba

També podeu fer una última capa de roba vella que ja no necessiteu. La feu a tires (o a quadrats, triangles o el que vulgueu), l’encoleu i l’enganxeu estupendament per forrar la flameta.

I si teniu temps, us ve de gust i teniu teles, podeu fer-li una túnica a conjunt.

Aquestes fotos només son un exemple. Sentiu-vos lliures i deixeu fluir l’art per les vostres venes.

Tots aquells que vulgueu podeu fer arribar a la Comissió Capgrossaire una foto de les vostres creacions a: capgrossaires-escola-entenca@googlegroups.com

Tenim moltes ganes de veure com les vostres flametes acompanyen el Drac de foc a la propera cercavila!!