Espai del migdia

Menús i nutrició

Acompanyants

Acollides

Casals

Qüestions econòmiques a tenir en compte

Dubtes, comentaris o observacions sobre l’espai del migdia, les acollides o els casals

Si en teniu, escriviu un correu electrònic a la coordinadora:acanelles@cet10.com
Amb còpia a la comissió, si us plau: comissio-menjador-acollides-entenca@googlegroups.com

Espai del migdia

Qui el gestiona i qui en són els proveïdors?

D’acord amb un conveni signat entre el Consorci d’Educació de Barcelona, l’escola Entença i l’AFI, l’AFI té la cessió del servei de menjador que s’aprova al Consell Escolar anualment.
L’empresa que contracta els acompanyants de l’espai del migdia és CET10, des del setembre del 2018. La que proporciona el càtering és Roca González, des del juny (durant el casal) del 2020.

Anteriorment, hi havia hagut Natural Cuina, que atesa la situació de pandèmia no ens va poder continuar oferint servei. I, abans de NC, Nabibi, una empresa amb la qual la Comissió mixta de menjador, acollides i casal va decidir rescindir el contracte, a mitjan curs 2018-2019, pels motius que s’especifiquen en aquesta carta.

⬆︎ Torna

Què fan els infants durant les dues hores i mitja de l’espai migdia?

Al llarg del curs 2020-2021 tenim una normativa nova que regula el servei adaptant-lo a la situació actual de Covid-19 que estem vivint:

 • En l’espai interlectiu del migdia es conserven els 14 grups estables (bombolla) de l’espai lectiu. Cada grup té un monitor referent, que va amb mascareta i, a diferència de cursos passats, no dina amb els infants (tot i que sí que ho poden fer les mestres referents que ho volen).
 • Aquest curs hi ha 2 torns per menjar, el primer de 12:30 a 13:00 hores, durant el qual ho fan els de cicle infantil, i el segon de 13:15 a 13:45 hores, per als de primària. Entre tots dos torns hi ha una finestra d’uns 15 minuts per garantit la neteja, desinfecció i ventilació dels espais, d’acord amb la nova normativa.
 • Atesa la casuística i la manca d’espais on es pugui garantir la distància de seguretat, no tots els infants dinen al menjador, sinó que durant l’estona de l’àpat s’habiliten diversos ambients i sales comunes. En aquests espais s’hi estableixen zones diferenciades per a cada grup, per poder mantenir la distància de seguretat. Tot l’utillatge i material que cap per poder dur a terme el servei també se separa per grups.
 • Durant l’estona de l’àpat, a diferència d’altres cursos, els infants no se serveixen ells mateixos el menjar. Amb tot, els acompanyants de migdia s’encarreguen de vetllar per l’autorregulació i afavorir que les quantitats siguin personalitzades per a cada infant.
 • Durant l’estona d’esbarjo i lleure s’organitza i es divideix l’espai de pati (i les pistes de bàsquet que el Consorci ens cedeix per als grups de primària) i s’estableixen torns per garantir que cada grup pugui sortir.
 • L’estona que no poden sortir a l’exterior se’ls ofereixen propostes a l’ambient diferenciades per cicles (diferents que a l’estona lectiva). Als infants la família dels quals ho ha demanat, se’ls ofereix una dinàmica específica de descans: s’afluixen els llums i es convida al descans en els matalassos, mitjançant la lectura d’un conte o d’altres propostes relaxants. És a dir, cada grup té: 45 min per l’àpat, una estona a l’exterior i una estona a l’ambient amb propostes.
 • Els infants es mantenen sempre amb el seu grup estable i el monitor de referència, també a l’hora de fer servir els lavabos en els moments de rentar mans, abans i després de l’àpat i de les activitats, abans del moment de sortida, etc.
 • L’horari de sortida continua sent a les 15:00 h.

⬆︎ Torna

Quins són els preus del servei de menjador?

El menú diari fix e és de 6,26 €. La resta de preus els podeu consultar aquí.

⬆︎ Torna

Com s’acompanya els infants durant aquesta estona?

L’Espai Migdia s’entén com una continuació de la línia pedagògica de l’escola. El projecte educatiu de l’espai migdia es dissenya d’acord amb les directrius de l’equip directiu, l’AFI i la comissió de menjador, acollides i casal. Si voleu més informació la trobareu al PEC (Projecte Educatiu Espai Migdia Escola Entença) de CET10.

⬆︎ Torna

Els infants poden anar al lavabo en tot moment?

Sí, tenen permís per anar-hi, però d’un en un, perquè fins ara, si hi anaven en grup, passava sovint que acabaven embussant els vàters.

⬆︎ Torna

Les famílies es poden quedar a dinar?

Aquest any, a causa de la pandèmia de Covid-19, les famílies no es podran quedar a dinar amb els infants. Atès que les famílies no poden accedir als ambients, la informació sobre els àpats i el descans (cicle infantil) s’envia per correu electrònic, diàriament.

D’altra banda, amb el benentès que moltes famílies han triat Entença pel vincle tan personal que es podia establir amb l’escola, la comissió de menjador ha demanat a la coordinadora del migdia que, periòdicament, vagi facilitant imatges per compartir amb les famílies i, així, poder apreciar l’ordre nou dels ambients i la presentació dels plats.

També s’ha impulsat una enquesta adreçada al personal de l’escola i de CET10 per poder avaluar altres aspectes de la qualitat de menjar, com ara el gust i la textura dels plats.

⬆︎ Torna

Menús i nutrició

El menú es confecciona seguint les recomanacions de menús de l’ASPCAT. Actualment, el menú setmanal de l’escola Entença es dissenya perquè contingui

 • 1 dia de carn
 • 1 de peix
 • 1 d’ous
 • 2 de proteïna vegetal. La proteïna vegetal es pot presentar en forma de llegums, pseudocereals (quinoa, mijo) o derivats vegetals.

Hi ha dues categories de menú segons la temporada: el de primavera/estiu i el de tardor/hivern. L’estructura es repeteix, però canvien els ingredients. Es revisen cada mes i en aquesta programació mensual s’adapten les fruites i verdures a l’estacionalitat.

Està validat per la nutricionista de Roca González, la nutricionista col·legiada membre de l’AFI, Camila Rolón, i altres membres de la comissió de menjador. Quan els plats no han tingut bona acceptació es revisen.

El grup de treball de nutrició fa el seguiment de l’acompliment del contracte pel que fa als punts relacionats amb el menú, la higiene i la seguretat alimentària.

El desembre del 2019 es va demanar la revisió del menú al Programa de Menús Escolars de Catalunya (PReME). L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) els revisa i, al cap d’un més, envia una proposta de millora. Atès el canvi de càtering, el novembre del 2020, s’ha demanat una nova revisió del menú.

Durant el curs 2020-2021 s’ha posat en marxa l’elaboració del marc amb els criteris que ha de tenir el menú escola Entença, el document “Base nutricional i línia de menú Escola Entença”, d’acord amb els documents de l’ASPCAT. Aquesta iniciativa compta amb l’aportació de les famílies membres de l’AFI interessades a col·laborar-hi a través d’un procés participatiu establert per la Comissió de Convivència.

⬆︎ Torna

Els menús s’envien mensualment per correu electrònic a les famílies usuàries del servei de menjador. A més, es troben en la web de l’AFI aquí.

⬆︎ Torna

Aigua, que està a l’abast dels infants, en tots els àpats (però que aquest curs, excepcionalment, serveix el monitor). Una llesca de pa 100% integral cada dia. Només una i a mig segon plat, no es pot repetir.

Les quantitats són les que recomana l’ASPCAT, en podeu veure la taula de gramatges, en funció de les edats, aquí.

⬆︎ Torna

El tipus de cuina que ofereix Roca González a la nostra escola està basat en la utilització d’aliments ecològics, de temporada i de proximitat. Tots els aliments ecològics emprats han de disposar de certificació CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica).

⬆︎ Torna

Hi ha un mínim d’un 65% d’aliments ecològics (establert per contracte).

Són ecològics:

 • Verdura i hortalisses, només: bròquil, carabassó, carabassa, mongetes verdes
 • Llegums
 • Pasta
 • Arròs
 • Altres cereals i pseudocereals
 • Els ous no són frescos, s’utilitza ou pasteuritzat ecològic.
 • Carn de vedella

No seran ecològics:

 • Fruita (de proximitat)
 • Formatges
 • El pa és integral
 • Pollastre (de corral)
 • L’oli d’oliva es fa servir per cuinar i és verge extra per amanir a l’escola
 • Els iogurts, tant de llet de vaca com els d’origen vegetal.

⬆︎ Torna

El criteri fonamental de RG, a l’hora de triar proveïdors, és la qualitat dels aliments i de les matèries primeres. Abans de donar el vistiplau a un proveïdor, sempre tasten una selecció del que els ofereixen per garantir-ne la qualitat. A més, es fa un control i tast diari de les matèries primeres, per assegurar-ne la qualitat en tot moment.

El segon criteri de selecció és que els productes siguin de proximitat i de temporada.
RG aplica un control i una homologació rigorosos dels proveïdors, per assegurar que els criteris higiènics i sanitaris establerts es compleixin.

⬆︎ Torna

Les recomanacions del PReME indiquen els següents rangs en la freqüència d’aliments: 

⬆︎ Torna

Només amb prescripció mèdica. En aquest cas s’ha de parlar amb la coordinadora de l’espai migdia, perquè s’activa un protocol especial.

⬆︎ Torna

El menú l’ha de proporcionar un servei de càtering. Com que s’ha de traslladar, cal que els plats tinguin un format que permeti que es continuïn cuinant a 65 C°. Per això les carns són amb estofats, es fan amb salsa perquè no s’assequi. El menú ofert és menys variat pel que fa a tècniques culinàries (no hi ha planxa, ni textures cruixents). Per seguretat alimentària l’ou ofert ha de ser pasteuritzat, per això l’ou es presenta en forma de truita i no dur o en altres formats. També s’eviten aliments frescos que s’oxiden ràpidament (alvocat).

Els avantatges de la cuina in situ és que els infants coneixen la cuina, els cuiners i cuineres, poden veure com es prepara, tot això té un valor educatiu molt important en l’àmbit nutricional.

⬆︎ Torna

Com que aquest curs les famílies no poden accedir a l’escola ni, per tant, quedar-se a dinar, s’envien graelles amb aquesta informació, diàriament, per correu electrònic, a les famílies que fan ús del servei.

⬆︎ Torna

Acompanyants

Qui són els acompanyants de l’espai migdia?

Podeu veure’n l’organigrama aquí

Ateses les circumstàncies del curs actual, hi ha una rotació de monitors més freqüent que altres anys (molts són en llistes del Departament d’Ensenyament i els criden per treballar en altres escoles). En tot cas, la coordinadora pot resoldre tots els dubtes que es tinguin sobre l’actualització de l’organigrama.

⬆︎ Torna

Quines ràtios infants/acompanyants hi ha?

L’equip del migdia estarà format per un/a monitor/a acompanyant per cada gup de convivència. A banda de la coordinadora (Alba Canelles) i un encarregat de seguretat i higiene (Marc Agudo), deslliurats de grup.

Aquesta darrera persona serà qui, en cas que un infant es trobi malament, el vetllarà separadament del grup de convivència i qui es farà càrrec d’un dels grups si algun dels monitors té un imprevist i cal que se’l substitueixi. D’aquesta manera es procura que no quedi alterada la ràtio d’alumnes per acompanyant.

⬆︎ Torna

Els acompanyants han rebut formació específica per treballar a l’escola Entença? Quina?

El curs 2018-2019, CET10 va pagar una formació sobre límits per als monitors d’Entença. És a dir, la tenen tots els monitors veterans. Tots, veterans i nous, solien fer observacions als ambients, en horari lectiu, per aprendre com s’actua a l’escola, el llenguatge que s’hi fa servir i com s’assenyalen els límits. D’altra banda, l’octubre del 2020, els monitors nous han rebut una formació específica per aprendre a verbalitzar i comunicar amb els infants en línia amb el projecte pedagògic de l’escola.

A banda, tots els monitors tenen formació en primers auxilis i en manipulació d’aliments.

⬆︎ Torna

Acollides

Quins són els preus de les acollides?

Els preus del servei d’acollida de matí, de tarda i en totes les opcions de dies i franges horàries els podeu consultar aquí.

⬆︎ Torna

Què és la jornada intensiva?

Hi ha 2 períodes de jornada intensiva: l’últim dia del primer trimestre i les dues últimes setmanes de curs, al juny. Això vol dir que l’estona lectiva és de 9 a 13h, i el servei del migdia s’acaba a les 15.30 Per tant, les famílies que necessitin allargament fins a les 16.30, han d’avisar la coordinadora de CET10. Aquest allargament de jornada que ofereix l’empresa, és econòmicament a banda. Tots dos estan assenyalats al calendari escolar.

⬆︎ Torna

Casals

Qui, com i quan es dissenya el casal d’estiu?

Atès el context de pandèmia, no sabem si enguany es podrà organitzar el casal d’estiu, hi pot haver canvis fins a l’últim moment. Amb tot, els cursos passats s’ha organitzat amb l’empresa que ens donava el servei de menjador. La idea és continuar amb les persones referents i que es mantingui la coherència amb el projecte educatiu de l’escola. Per garantir que sigui així, després de presentar la sol·licitud a l’administració, l’empresa que el gestiona ens presenta el projecte de casal que volen portar a terme en comissió mixta. En cas que l’escola consideri que hi ha alguna proposta que no s’adequa al projecte, es modifica.
Atès el nostre problema d’ubicació, sovint no s’ha pogut fer a les instal·lacions de l’escola, però fins ara sempre hem disposat d’un espai alternatiu que ha tingut el vistiplau de l’escola i de l’AFI.

⬆︎ Torna

Per què no hi ha casal de Nadal a l’escola Entença?

No s’organitza perquè l’escola considera que els infants, durant aquest període, convé que siguin fora de l’espai de l’escola.

⬆︎ Torna

Qüestions econòmiques a tenir en compte

Es tornen els diners si un infant apuntat a menjador un dia no es queda a dinar?

Aquest curs escolar 2020-2021 disposem d’una eina de gestió nova (d’inscripcions, altes i baixes, modificacions en la contractació del servei, absències, etc.): escolaentenca.afagest.com. Per poder informar que un infant no es quedarà un dia o dies concrets a dinar, cal que accediu a la finestra d’”Agenda” i, en el dia o dies específics, fer l’anul·lació del servei. Així podreu rebre la devolució de la part proporcional del menú 1,60 €, aquest retorn el fa CET10 directament a les famílies tres vegades a l’any: gener, febrer i juny). De moment, caldrà que aquesta gestió es faci abans de les 8:30h del dia en curs.

⬆︎ Torna

Tenim tiquets d’acollida de l’any passat, com els podem fer servir?

Es retornaran els diners perquè aquest curs no es poden fer servir. Per rebre el reemborsament, cal enviar un correu a la coordinadora amb una foto dels cartons dels abonaments pendents. El termini màxim per fer-ho és fins a finals d’any.

⬆︎ Torna