Fa tres anys l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona van crear a l’Eixample la nostra escola pública, l’Escola Entença. La van ubicar provisionalment en mòduls dins el recinte de l’Escola Industrial, amb la promesa d’instal·lar-la definitivament a l’espai de la Model. Després del primer curs, vam veure amb sorpresa com l’administració ubicava una altra escola a l’espai que ens havia promès. 

Davant aquest fet desconcertant, ens vam esforçar a dialogar amb l’Ajuntament i el Consorci des del primer dia per trobar una solució. Cada any entraven cinquanta infants nous i s’agreujaven els problemes d’espai. A més, vam descobrir que l’escola estava ubicada a la vora d’una subestació elèctrica; per tant, a les limitacions d’espai s’hi van afegir els perill d’accidents i els riscos potencials dels camps electromagnètics per a la salut dels infants. Les administracions van deixar passar el temps. 

Després de moltes protestes en període preelectoral com tancarnos una nit a l’Ajuntament, l’Administració ens va assegurar que començaríem el curs 2019/20 en una nova ubicació provisional, més segura i espaiosa, els Jardins de Marcos Redondo. Però… dues setmanes després de les eleccions, ha trencat la seva última promesa i ens ha dit que ens haurem de quedar un altre curs en un espai impracticable, al costat d’una subestació elèctrica, i amb una incertesa absoluta sobre el futur de la nostra escola.

1. NEIX L’ESCOLA ENTENÇA: UBICACIÓ A LA MODEL

Març 2016. Pre-inscripció. Es preveu que l’Escola Entença tingui la presó Model com a ubicació definitiva, però en una data indeterminada.

Juliol 2016. Es fa una reunió informativa amb el Consorci. Ens informen que en la ubicació actual tenim capacitat per aguantar 4 anys (amb 3 línies) o 6 anys (amb 2 línies), i que no es preveuen moviments abans d’aquest període.

Febrer 2017. Anunci del tancament de la presó Model. Sembla una bona notícia: la ubicació definitiva de l’escola arribarà abans del què esperàvem!

2. PRIMER CANVI: ADÉU A LA MODEL

Març 2017. Anunci de la creació d’una escola nova, que provisionalment estarà al recinte de la ModelEs comunica a la Direcció de l’escola les 3 possibles noves ubicacions: Model, Escola Industrial i Edifici Londres. 

En un Consell de Districte, les famílies fem la pregunta i ens confirmen que hi ha 3 possibles ubicacions.  Per ordre de prioritat són: Escola Industrial, Model, carrer Londres. La model ja no és la opció prioritària per l’Escola Entença.

Abril 2017. Reunió amb el Consorci. Se’ns diu que a la ubicació actual col·lapsem d’aquí 2 anys, és a dir el curs 2018-2019.

3. UNA GÀBIA COM A UBICACIÓ DEFINITIVA

També a l’Abril de 2017, el CEB inicia els tràmits per a l’adequació de l’edifici d’habitatges emplaçat als carrers Londres amb Villarroel (C/Londres 56/58) per convertir-lo en la ubicació definitiva de l’Escola Entença. Un edifici en litigi judicial i que no complia els mínims establerts pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per ser una escola d’infantil i primària.

La comunitat Entença es posa en peu de guerra juntament amb la comunitat del Mallorca. Ens mobilitzem al carrer amb una gran cercavila reinvindicativa, fem reunions amb tots els grups municipals, ens posem en contacte amb els mitjans de comunicació i aconseguim el suport de l’Associació de Veïns, de les AMPA’s del barri i de tots els grups polítics municipals a l’oposició.

http://www.afientenca.com/wp-content/uploads/2019/06/londres3.jpgDesprés de mesos de mobilitzacions de la comunitat educativa del barri, al Juliol de 2017 l’Ajuntament va descartar de manera tant provisional com definitiva Londres-Villarroel com a ubicació de l’Escola Entença.

 4. LA SUB-ESTACIÓ ELÉCTRICA

Octubre 2017. Davant la possibilitat de que la ubicació definitiva sigui l’Escola Industrial, i donat el fet que en aquesta zona hi ha una sub-estació elèctrica, l’AFI encarrega unes medicions segons les quals els nivells dels camps elèctrics, electromagnètics i magnètics en diverses zones fora de l’ubicació actual de l’Escola però a prop, s’està per sobre dels límits recomanats.

Durant els mesos següents s’alerta sobre la preocupació de les famílies per la proximitat a la sub-estació elèctrica, pero no hi ha cap resposta per part del Consorci i l’Ajuntament.

Gener 2018. Per sorpresa es comunica en un Consell de barri que la ubicació definitiva de l’escola és el recinte de l’Escola Industrial, sense que s’hagi convocat cap reunió amb la comunitat des del juliol. Ens indignem de nou, contactem amb els mitjans de comunicació explicant la situació i ens convoquen a una reunió on Ajuntament i Consorci ens presenten la proposta d’ubicar-nos on som ara, creixent cap a la piscina Sant Jordi, a prop de la sub-estació elèctrica.

.

5. LLAMINADURA O ENTREMALIADURA

Març 2018. Consorci i Ajuntament vénen a l’escola i presenten la seva proposta d’ubicació definitiva a la zona d’influència de la subestació elèctrica. Acompanyen aquesta proposta de l’informe de BioHabita, que és presentat i marca en colors l’afectació (verd: afectació lleu, groc: afectació intermitja, taronja: afecta alta).

Abril 2018: Es fa una votació urgent de tota la comunitat i el resultat és favorable a començar negociacions però contrari a la proposta feta pel Consorci. La comunitat no es tanca a la proposta de quedar-nos on som, però només en franges verdes i gaudint de metres quadrats similars als d’altres escoles del barri.

Juliol 2018. Després de setmanes sense saber res, Consorci i Ajuntament ens convoquen a una reunió i ens exposen que consideren que han d’aplicar el principi de prudència i per aquest motiu han sol·licitat un informe a l’Agència Catalana de Salut Pública

Ens emplacen a una nova trobada el mes de setembre, moment en què preveuen tenir l’informe per seguir avançant respecte la ubicació definitiva.

6. LA UBICACIÓ DE L’ESCOLA INDUSTRIAL NO ÉS SEGURA PERÒ… HEU DE SEGUIR ALLÀ

Setembre 2018. Té lloc la reunió acordada el mes de juliol, però Ajuntament i Consorci plantegen un nou escenari i exposen que l’Agència de Salut Pública no ha emès ni emetrà un informe favorable a la instal·lació d’una escola de manera definitiva al costat d’una subestació eléctrica. Així que l’Ajuntament i Consorci descarten la ubicació on som i la proposta que havien fet el mes de març com a ubicació definitiva.

Nova sorpresa: es comunica que existeix un acord verbal amb la Generalitat i el Clínic, perquè la ubicació definitiva de l’escola sigui un solar al costat del Mercat del Ninot que està en desús des de fa una dècada. Es concretarà per escrit durant el mes d’octubre.

Però en qualsevol cas, haurem d’estar com a mínim 4 cursos més on som i no es fa cap proposta relativa a com s’assegurarà que no hi ha risc per la salut dels infants

.

7. ESTEM AL LÍMIT, ESTEM ATRAPATS.

Com pot ser que hagin descartat la ubicació on som com a definitiva, al no existir l’informe favorable de l’Agència Catalana de Salut Pública, però en canvi ens proposin seguir-hi mínim 4 cursos més? Un infant de la primera promoció haurà passat el 75% de la seva vida sota la influència de les ones electromagnètiques.

L’espai és inhabitable per créixer 4 cursos més.

   • Cuina i menjador: superficie, office, catèring, utillatge, etc.
   • Espais interiors: falta de gimnàs, sales de mestres, goteres, falta d’espais de trobada col.lectiva, etc.
   • Espais exteriors: pati, porxo, entrades i sortides, banys a l’exterior, etc.
   • Salut i habitabilitat
   • Obres consecutives

Després de més de 2 anys de diàleg discret, constant i constructiu amb l’Ajuntament, les famílies de la comunitat Entença han arribat al seu límit i han dit PROU. El 30 de novembre de 2018  tallem el c/Urgell amb molta participació de famílies i ampli impacte en mitjans.

Desprès del rebombori l‘AFI treballa en dos temes: sol·licitar a l’Agència Catalana de Salut Pública de Barcelona (ASPB) un informe sobre la ubicació a l’Escola Industrial, i obrir expedient al Síndic de Greuges per explorar la possibilitat de presentar una queixa.

El 28 de gener 2019 Districte ens convoca i alà se’ns va confirmar que no hi hauria trasllat, que en el millor dels casos –que es signés l’acord de cessió del solar de Provença per part del Clínic a data 31 de març de 2019– estaríem a l’ubicació actual tres anys més.

 8. ENS TANQUEM A L’AJUNTAMENT

Davant la situació de bloqueig absolut i tenint en compte que les eleccions municipals ens abocaven a un escenari de major incertesa que l’actual, es considera que o aconseguim decisions concretes o la nostra situació d’incertesa i precarietat es pot cronificar de manera indefinida.

La comunitat Entença ho té clar i es decideix fer una acció contundent: una tancada de forma indefinida a l’Ajuntament fins que no s’hagi signat un compromís d’ubicació definitiva i d’un trasllat immediat del centre a un espai segur i habitable per als infants.

El 28 de Febrer de 2019 10 families es van tancar pel dematí mentre a les portes de l’Ajuntament, a la plaça de Sant Miquel, s’hi van reunir moltes famílies del centre escolar per donar suport als tancats i fer-hi guàrdies tot el dia. Realment tota la comunitat es va unir com mai i gràcies a ells els que estaven tancats van treure forces per continuar la lluita. 

A última hora de la nit les famílies tancades a l’Ajuntament van rebre la invitació de l’alcaldessa, Ada Colau, però, no van obtenir cap compromís concret de l’alcaldessa i van anunciar que seguirien amb la tancada fins que obtinguéssin una resposta més satisfactòria. 

A l’endemà a primera hora van arribar les bones notícies: reunir-se amb l’alcaldessa i la mateixa setmana trobada amb gerència del Consorci d’Educació de Barcelona, l’Ajuntament i la Generalitat per aportar solucions concretes per a l’escola. I també un calendari real d’aplicació d’aquests compromisos. 

La nostra tancada va ser seguida per molts mitjans de comunicació de la televisió, radio i premsa escrita.

9. ACONSEGUIT! TENIM UBICACIÓ PROVISIONAL

Després de dos dies de negociacions i una trobada amb l’Alcaldessa Ada Colau per aformalitzar les negociacions, el Govern Municipal signa un compromís que traslladarà de manera provisional a l’Escola Entença a partir del curs 2019-2020. S’havia resolt el conflicte just abans decomençar les eleccions.

7 de Març 2019. Dijous clau amb molt de soroll per part de les famílies davant del Consorci. Pero tenim ubicació provisonal nova! S’ofereix com a espai provisional els Jardins de Marcos Redondo.

 10. BOOOOM! UN ANY MÉS A LA INDUSTRIAL

11 Juny 2019: Just passades les eleccions i falta d’una setmana per acabar el curs, Districte trenca el comproís i comunica a l’Associació de Famílies que l’Escola ha de romandre un any més a l’actual ubicació a l’Escola Industrial, al costat de la subestació eléctrica.

Les pressions veïnals i problemes en les obres per als futurs mòduls fan que el calendari previst sigui inviable. Shock, ràbia, tristesa, impotència, por… moltes emocions de la comunitat que es van poder expressar en una reunió informativa amb respresentants de l’Ajuntament que malauradament no va ser útil i només va cabrejar més.

Ara mateix no pararem de recordar-li a l’Ajuntament que el compromís amb l’escola pública de qualitat no acaba quan es crea una escola, sinó que s’ha de continuar vetllant per a que aquesta tingui un espai físic adequat i unes condicions mínimes per continuar creixent.

Exigim una ubicació definitiva, adequada i immediata, i una solució viable per a la ubicació provisional, que en cap cas passa per quedar-se on són, amb les condicions actuals ni l’espai de què disposen actualment.

X